GES Projelerinde Neden Gölge Analizi Yapılmalıdır?

Enerji talebinin her geçen gün arttığı, buna bağlı olarak enerji kaynaklarının tükenmekte olduğu günümüzde yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak oldukça önemli hale gelmektedir.

Güneş Enerjisi santrallerinde de üretilen enerjiyi verimli hale getirmek için arazinin bulunduğu konum ve aldığı ışınım değerlerinin yüksek oluşu oldukça önemlidir. Gölgelenme, güneş panellerinin üzerine düşen gölge miktarına bağlı olarak üretim verimini azaltabilir veya panelin tamamen çalışmasını engelleyebilir. Bu durum da güneş enerjisi sahalarının toplam üretim potansiyelini düşürebilir.

Gölge analizi, panellerin üzerine düşen gölgelerin tespit edilmesini içerir. Binanın veya santralin kurulacağı alanın potansiyel gölge kaynakları, ağaçlar, binalar, bacalar vb. belirlenmelidir. Özellikle sabah ve öğleden sonra saatlerinde gölgelenme olasılığına dikkat edilmelidir, çünkü bu saatlerde güneş panelleri en fazla üretim yapmaktadır. Potansiyel gölgeleme sorunlarını belirledikten sonra buna göre tasarımı yapmak hem elektrik üretimini artırır hem de yatırımdan yapılacak mali kaybı önler.

Aynı alanda, aynı panel ve diğer ekipmanları kullanarak daha fazla elektrik üretmek varken, zaten belli olan gölge unsurlarını dikkate almadan bir tesisin kurulması hem yatırım anlamında hem de üretilen enerjisinin satılmasıyla elde edilecek işletme geliri anlamında yatırımcı için ciddi kayıplara neden olacaktır. Gölge unsurları ortadan kaldırılamıyorsa tasarım bu unsurlar dikkate alınarak yapılmalı ve kayıplar minimize edilmelidir.

Hizmetler

Proje ve Mühendislik Hizmetleri süreçlerinde yer aldığımız Yenilenebilir Enerji Projelerinde;

500+

Proje 7.120 MW Kurulu Güç

29.500+

GWh Üretim

18.270+

Milyon Ton/Yıl
Karbon Salınımı Önledik

345.000+

Adet Ağaç Kurtardık

Haberler
Blog